Selamat datang ke Portal Rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

     COVID-19  Malaysia.gov energy Sabah.gov  LINKED IN LinkedIn

Biografi Setiausaha Kerajaan Negeri

YB Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP

Biografi Setiausaha Kerajaan Negeri


SKN SabahYang Berhormat Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP
Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah


Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP telah dilantik menjadi Setiausaha Kerajaan Negeri (SKN) Sabah yang ke sepuluh (10) pada 04 November 2019 bersamaan dengan hari Isnin, 7 Rabiul'Awal 1441H  ketika beliau berusia 55 tahun.

Beliau sebelum ini telah berkhidmat sebagai Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur (JTU) dan pernah menjawat pelbagai jawatan dalam jabatan tersebut termasuklah sebagai Pegawai Juruukur Daerah, Bahagian Pantai Barat Selatan, Juruukur Daerah, Bahagian Pantai Barat Utara, Penolong Pemungut Hasil Tanah di daerah Sandakan, Penguasa Tanah dan Ukur di Ibu Pejabat JTU, Ketua Penolong Pengarah (Ukur) dan Timbalan Pengarah Tanah dan Ukur.

Beliau yang berasal dari Beaufort memiliki ijazah dalam bidang pengukuran tanah dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), ijazah sarjana dalam bidang pentadbiran perniagaan dari Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan ijazah sarjana sains berkaitan pentadbiran dan pembangunan tanah dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Slide
YB Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP
Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

"Pengurangan karenah birokrasi dalam sistem dan prosedur kerja yang lama melalui pendigitalan perkhidmatan kerajaan akan membantu usaha membanteras rasuah, meningkatkan kecekapan serta menggalakkan perubahan sikap penjawat awam"

Bingkisan Integriti
sabah crest faviconPejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah
Aras 28, Blok A, Menara Kinabalu,
88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Talian: 088-369900 088-369901
Faksimili: 088-211016
Navigasi Google Maps