Selamat datang ke Portal Rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

     COVID-19  Malaysia.gov energy Sabah.gov  LINKED IN LinkedIn

Aktiviti dan Peristiwa

Tegakkan Perpaduan, Fokus Kepada Pembangunan Negeri

KENINGAU: Rakyat Sabah diseru supaya menumpukan usaha membangunkan negeri dan tidak terpengaruh dengan perbezaan pendapat yang hanya boleh memecah belah dalam kalangan rakyat.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, perpaduan dan kerjasama amat penting dan ia tidak boleh diketepikan dan bukan sesuatu yang remeh.

“Di Sabah, rakyat kita yang berbilang kaum, agama, mempunyai kepercayaan dan semuanya wujud bersama secara harmoni untuk seluruh generasi.

“Manakala perkahwinan campur dari keluarga pelbagai kaum dan kepercayaan menjadi satu keluarga besar, kita dapat menerima hakikat dan menghormati antara satu sama lain malah pada setiap majlis perayaan, seperti pelancaran perayaan Pesta Kaamatan hari ini, kita semua berkumpul untuk meraikannya.

“Kita mestilah sentiasa ingat bahawa perpaduan dalam kepelbagaian mewujudkan keharmonian dan menghormati serta menerima antara satu sama lain,” tegasnya.

Berucap pada majlis pelancaran Pesta Kaamatan (Pesta Menuai) Peringkat Negeri 2022 di Pusat Kraftangan Keningau dekat sini pada Ahad, Hajiji berkata, beliau akan menentang sekeras-kerasnya pihak yang menggunakan sentimen perkauman, agama dan juga politik untuk memusnahkan keharmonian yang sedia terjalin dalam kalangan rakyat Sabah.

Sehubungan itu, Hajiji menggesa rakyat untuk bekerja dan maju bersama-sama Kerajaan GRS-BN dan melakukan yang terbaik untuk Sabah.

Beliau berkata, rakyat telah memberi mandat kepada GRS untuk menerajui kerajaan dan kita tidak membuang masa untuk bekerja. Pelan pembangunan strategik lima tahun, Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) telah dilancarkan dan hari ini kita telah melaksanakan rancangan dengan mantap untuk kepentingan rakyat dan negeri.

“Kita melihat projek pembangunan berimpak tinggi dengan pelabur asing dan tempatan membuahkan hasil seperti pengeluaran kerajang tembaga SK Nexilis, Kibing pembuatan kaca yang inovatif dan projek perladangan kelapa hasil tinggi Linaco.

“Ini tidak menyeluruh. Malah rancangan dan projek pembangunan lain sedang diusahakan kemajuan dan beberapa dalam pelbagai peringkat pelaksanaan. Ini adalah bukti bahawa kita boleh merancang, mengejar dan mencapai apa yang kita mahukan jika kita meletakkan fikiran dan usaha kita ke dalam apa yang telah kita rancangkan,” katanya.

” Oleh itu, Pesta Kaamatan adalah sambutan penting bagi Sabah khususnya masyarakat Kadazandusun Murut dan Rungus (KDMR) serta etnik lain di Sabah dan saya berharap sambutan ini akan terus menjadi wadah untuk meraikan budaya dan memupuk perpaduan dalam kalangan rakyat,” katanya.

“Dengan semangat Kaamatan, kita bersama-sama meningkatkan padi dan hasil pengeluaran pertanian lain.

“Kerajaan Negeri memperuntukkan RM561.81 juta untuk pertanian yang merupakan sektor produktif dalam penyediaan makanan untuk rakyat, pekerjaan dan perniagaan serta bekalan bahan mentah untuk sektor pembuatan”, katanya.

Menurut Hajiji, segala usaha telah diambil untuk memastikan Sabah menggandakan pengeluaran makanan semasanya menjelang 2030 dan beliau berbesar hati maklum bahawa Kementerian Pertanian dan Perikanan telah berjaya memodenkan dan menggandakan hasil tanaman padi di Sabah di bawah kepimpinan Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Hajiji berkata Koleksi Pengeluaran Pertanian (APCC) pertama Sabah akan dibuka bulan seterusnya untuk menampung permintaan bagi 50 juta tan metrik pertanian bernilai tinggi menghasilkan seperti sayur-sayuran segar, buah-buahan dan bunga.

“Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan (HPPNS) negeri yang bertepatan dengan pelancaran Pesta Kaamatan hari ini adalah untuk menunjukkan penghargaan kepada petani, penternak dan nelayan di Sabah atas sumbangan mereka kepada pertumbuhan ekonomi negeri”, katanya.

HPPNS juga bertujuan untuk mempamerkan teknologi serta inisiatif baharu atau penyelidikan yang dilakukan oleh jabatan kerajaan, agensi serta pihak swasta yang boleh diadaptasi dalam pemodenan sektor pertanian.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Induk Pesta Kaamatan 2022 Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan yang juga Timbalan Ketua Menteri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, Presiden KDCA dan Huguan Siou Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Safar Untong, Pegawai Daerah merangkap pengerusi penganjur Walter Kenson dan pemimpin masyarakat.

Slide
YB Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP
Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

"Pengurangan karenah birokrasi dalam sistem dan prosedur kerja yang lama melalui pendigitalan perkhidmatan kerajaan akan membantu usaha membanteras rasuah, meningkatkan kecekapan serta menggalakkan perubahan sikap penjawat awam"

Bingkisan Integriti
sabah crest faviconPejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah
Aras 28, Blok A, Menara Kinabalu,
88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Talian: 088-369900 088-369901
Faksimili: 088-211016
Navigasi Google Maps