Selamat datang ke Portal Rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

     COVID-19  Malaysia.gov energy Sabah.gov  LINKED IN LinkedIn

Aktiviti dan Peristiwa

Terus patuhi SOP sepanjang perayaan Hari Raya Aidilfitri

KOTA KINABALU: Rakyat negeri ini dinasihatkan untuk terus mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) sepanjang perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata, masyarakat Muslim menyambut Hari Raya selepas sebulan berpuasa.

"Kita sangat bersyukur kerana sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini berbeza dengan sambutan dua tahun lalu apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan menyebabkan perayaan ini tidak dapat disambut oleh keluarga masing-masing di kampung halaman.

"Pembukaan semula sempadan negara ini pada 1 April lepas memberi rakyat khususnya masyarakat Muslim untuk balik kampung dan menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga.

"Saya pasti ramai yang gembira untuk balik ke kampung masing-masing," katanya dalam Ucapan Sambutan Hari Raya Aidilfitri di sini hari ini.

Beliau berkata, walaupun keadaan COVID-19 di Malaysia dan negara lain belum pulih sepenuhnya. Di Sabah khususnya juga mencatatkan trend penurunan kes, bagaimanapun semua pihak dikehendaki untuk terus mematuhi SOP.

"Saya mendoakan agar pasukan barisan hadapan dan pasukan keselamatan yang bertugas juga dapat menyambut perayaan ini dan sentiasa dalam keadaan selamat," katanya.

Hajiji berterima kasih kepada rakyat Sabah yang terus menyokong segala usaha kerajaan untuk memerangi COVID-19 dan juga Hala Tuju Sabah Maju Jaya dalam usaha memulihkan semula ekonomi negeri.

"Saya berharap semua kita akan terus menguatkan lagi semangat kesatuan dan harmoni diantara satu sama lain," katanya.

Slide
YB Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP
Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

"Pengurangan karenah birokrasi dalam sistem dan prosedur kerja yang lama melalui pendigitalan perkhidmatan kerajaan akan membantu usaha membanteras rasuah, meningkatkan kecekapan serta menggalakkan perubahan sikap penjawat awam"

Bingkisan Integriti
sabah crest faviconPejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah
Aras 28, Blok A, Menara Kinabalu,
88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Talian: 088-369900 088-369901
Faksimili: 088-211016
Navigasi Google Maps