Selamat datang ke Portal Rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

     COVID-19  Malaysia.gov energy Sabah.gov  LINKED IN LinkedIn

Aktiviti dan Peristiwa

Paluan gong 7 kali tutup sambutan Pesta Kaamatan 2022

Penampang: Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin menutup sambutan Pesta Kaamatan 2022 Peringkat Negeri Sabah di Dewan Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Sabah (KDCA) di sini, hari ini.

Pada majlis itu Tun Juhar menyempurnakan upacara 'mengomot' atau menuai padi dan upacara 'popoopi pa'ai doid tangkob' atau menyimpan padi, sebelum mengisytiharkan sambutan Pesta Kaamatan 2022 Peringkat Negeri Sabah ditutup dan memalu gong sebanyak tujuh kali.

Tun Juhar bersama tetamu kehormat antaranya Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dan Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Perayaan Pesta Kaamatan, kemudiannya menyertai acara nyanyian lagu 'Tadau Tagazo Do Kaamatan' dipersembahkan koir Institut Pendidikan Guru Kampus Keningau.

Turut hadir isteri Toh Puan Norlidah R.M Jasni, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Timbalan Ketua Menteri Datuk Dr Joachim Gunsalam.

Turut diadakan upacara 'mangavau' oleh Persatuan Bobolian Negeri Sabah, iaitu upacara bagi meraikan semangat padi atau 'Bambaazon' mendoakan kesejahteraan kepada masyarakat dan kesuburan kepada tanah untuk hasil tanaman.

Pesta Kaamatan adalah pesta bagi melahirkan rasa kesyukuran atas hasil tuaian yang baik pada asalnya diraikan masyarakat Kadazandusun.

Namun, ia berkembang sebagai pesta diraikan rakyat Sabah berbilang latar belakang pada Mei setiap tahun dan diakhiri dengan majlis penutupan hari ini.

Sementara itu, Hajiji ketika berucap pada majlis berkenaan berkata, kepelbagaian latar belakang kaum, budaya dan agama dalam kalangan rakyat Sabah adalah aset penting yang perlu dipelihara dan dipertahankan terutama buat generasi akan datang.

Beliau berkata, selain membentuk jati diri rakyat Sabah, nilai kepelbagaian dan alam semula jadi dimiliki Negeri di Bawah Bayu itu juga penting sebagai faktor tarikan sektor pelancongan yang menjana ekonomi setempat dan negeri secara amnya.

Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan negeri memperuntukkan RM9.5 juta melalui Belanjawan Sabah 2022 kepada Lembaga Kebudayaan Sabah bagi usaha itu.

Selain itu, kerajaan negeri juga sedang menggubal pelan bagi membawa kebudayaan negeri itu ke peringkat lebih tinggi antaranya usaha pendigitalan dan penyebaran maklumat.

"Kerajaan Sabah kini sedang berusaha membawa pembangunan dan kemajuan negeri melalui Hala Tuju Sabah Maju Jaya. "Justeru, saya berharap rakyat Sabah tanpa mengira latar belakang bersama menyokong semua usaha ini untuk kita bersama membawa kemajuan negeri," katanya.

Slide
YB Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP
Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

"Pengurangan karenah birokrasi dalam sistem dan prosedur kerja yang lama melalui pendigitalan perkhidmatan kerajaan akan membantu usaha membanteras rasuah, meningkatkan kecekapan serta menggalakkan perubahan sikap penjawat awam"

Bingkisan Integriti
sabah crest faviconPejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah
Aras 28, Blok A, Menara Kinabalu,
88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Talian: 088-369900 088-369901
Faksimili: 088-211016
Navigasi Google Maps