Selamat datang ke Portal Rasmi Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

     COVID-19  Malaysia.gov energy Sabah.gov  LINKED IN LinkedIn

Aktiviti dan Peristiwa

Penghargaan Penyertaan Vendor Sabah dalam Industri OGSE

05 Oktober 2023 (Khamis) - Kota Kinabalu: Datuk Seri Hajiji Noor telah menyeru kontraktor tempatan untuk bekerjasama rapat dengan Petroliam Nasional Bhd (PETRONAS) bagi memastikan perkongsian hasil minyak dan gas yang lebih besar untuk Sabah dalam keseluruhan rantaian nilai.

Ketua Menteri berkata adalah penting bagi kontraktor untuk bekerjasama dengan syarikat minyak negara itu dalam gas asli cecair (LNG), petrokimia serta perkhidmatan minyak dan gas.

"Kerajaan Sabah dan PETRONAS telah menetapkan sasaran," katanya semasa memperingati penyertaan vendor Sabah dalam industri peralatan perkhidmatan minyak dan gas (OGSE) di Shangri-La Tanjung Aru Resort and Spa pada Khamis (5 Okt).

"Saya mengharapkan kepimpinan berterusan PETRONAS dan komitmen untuk menyokong penyertaan kontraktor tempatan dalam perniagaan perkhidmatan minyak dan gas," tambahnya.

Menteri Kewangan Datuk Seri Masidi Manjun menyampaikan ucapan Ketua Menteri.

Turut hadir, Datuk Seri Panglima Safar Untong, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Nor Asiah Mohd Yusof, Peguam Besar Negeri Sabah, Tan Sri Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan PETRONAS dan Datuk Bacho Pilong, Naib presiden kanan PETRONAS, (Penyampaian Projek & Teknologi).

Hajiji berkata majlis itu menandakan satu lagi peristiwa penting, dengan 25 syarikat tempatan dalam industri OGSE diperingati - peningkatan 10 lagi syarikat sejak tahun lepas.

{Play} Klik untuk dengar artikel ini

Slide
YB Datuk Seri Panglima Sr. Haji Safar bin Untong, JP
Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah

"Pengurangan karenah birokrasi dalam sistem dan prosedur kerja yang lama melalui pendigitalan perkhidmatan kerajaan akan membantu usaha membanteras rasuah, meningkatkan kecekapan serta menggalakkan perubahan sikap penjawat awam"

Bingkisan Integriti
sabah crest faviconPejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah
Aras 28, Blok A, Menara Kinabalu,
88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Talian: 088-369900 088-369901
Faksimili: 088-211016
Navigasi Google Maps